Pilkkiminen Lapissa
Opastetut pilkkiretket Hetta ja Muonio
Pilkkiretki voidaan Hetan ja Muonion alueella tehdä puolipäiväretkenä tai kokopäiväretkenä. Kohdekaloina näillä retkillä ovat yleensä siika tai ahven. Näitä retkiä järjestämme lähijärvillä marras-joulukuusta lähtien. Varsinkin siikapilkki on parhaimmillaan marraskuun puolivälin jälkeen, kun jäällä ei vielä välttämättä ole paljoa lunta. Siikapilkkiretkelle on mahdollisuus osallistua myös Leviltä. Kysy hakumahdollisuutta.
Pilkkiretkillä kulkemiseen käytämme moottorikelkkaa ja rekeä tai vaihtoehtoisesti voimme kulkea jalkaisin, lumikengillä tai hiihtäen. Pilkinnässä apuvälineenä voimme käyttää kaikuluotaimia tai matalassa vedenalaiskameraa. Käytössämme on myös pilkkiteltta, johon pääsee suojaan tuulelta. Erittäin mielenkiintoista on päästä kirkkaissa vesissä harrastamaan siian, harjuksen tai raudun näköpilkintää.
Opastetut pilkkiretket Kilpisjärvi
Käsivarren erämaassa kokopäiväretkellä ehtii jo käymään kaukanakin erämaassa ja voimme halutessanne tehdä useampana päivänä peräkkäin pilkkiretkiä eri kohteisiin. Tällöin majoittuminen on Kilpisjärvellä esim. vuokramökissä, jossa on mukava saunoa pilkkipäivän päätteeksi.
Käsivarressa voimme pilkkiä joko tunturijärvillä tai jokien lompoloissa. Kohdekaloina ovat useimmiten rautu, harjus ja siika. Pilkkiopas vie teidät paikoille, joihin muuten ei olisi lupa moottorikelkalla ajaa. Parasta aikaa tunturipilkinnälle on maalis-toukokuu, kun aurinko jo lämmittää mukavasti ja päivä on pitkä.
Kilpisjärvi ja rautupilkki yhdistetään aina toisiinsa. Alkutalvesta ja keskitalvellakin on Kilpisjärvellä mahdollista pilkkiä rautua ihan vieressä olevilla järvillä, eli Yläiselläja Alaisella Kilpisjärvellä. Suuren raudun pilkintä syvästä vedestä kaikuluotaimen avulla on jännittävää puuhaa.
Harjuspilkki Käsivarren erämaassa
Kun on harjusoppaasta kyse, niin luonnollisesti harjuksen pilkkiminen luonnistuu hyvin. Harjusta pilkimme yleensä hyvin matalasta, jolloin paikkoja tuntematta menee monta kairanterää vaihtoon. Hyvillä harjuspaikoilla on hiekkapohja tai hieman kivikkoa ja vettä vain puolisen metriä. Suurimmat pilkkiharjukset voivat olla jopa yli 1,5 kg painoisia.
Harjuksen pilkintä on useimmiten näkökalastusta, jolloin maataan porontaljalla ja katsotaan avannosta kuinka harjus tulee ottamaan pilkin. Hyvänä harjuspilkkinä toimii erilaiset liitsit, mutta toki muitakin voi kokeilla. Harjuspilkin ohessa saattaa siikakin intoutua syöttiä etsimään, joten yleensä morrivapakin kannattaa pitää käden ulottuvilla. Matalasta pilkkiessä voimme käyttää myös videokameraa ja tarkkailla näytöltä mitä veden alla tapahtuu. Joskus harjuksen sijaan kameraan kurkistaa hauki.
Opastettu pilkkiretki Lapissa, hinnat
Puolipäiväretket pilkille
Puolipäiväretken kesto on n. 3-4 h ja hinnat alkavat 300 eurosta. Lähtö on useimmiten Hetasta tai tapaaminen voi olla suoraan esim. Muotkajärven rannalla. Puolipäiväretrki
Kokopäiväretket pilkille
Kaamosaikana opastettu kokopäiväretki pilkille kestää n. 5 h ja kevätaikaan 8-10 h. Kokopäiväretkien hinnat alkavat kaamosajan 500 eurosta ja kevätaikaan 700 eurosta ja niihin sisältyy aina kelkka- ja rekikuljetus. Pilkkiretkiä voimme tehdä myös Norjan tai Ruotsin puolelle.
Monipäiväiset retket pilkille
Useamman päivän kestävien retkien hinnat lähtevät kaamosajan 600 eurosta per päivä. Keväisillä tunturiretkillä hinnat alkavat 700 eurosta per päivä. Käytännössä teemme useita kokopäiväretkiä putkeen ja asuminen on Kilpisjärvellä. Mökin hinta ei kuulu hintaan, vaan se maksetaan erikseen, mutta Kilpisjärvi tarjoaa hyvin vaihtoehtoja yöpymiseen. Tunturissa yöpymistä talvella voidaan harkita tapauksittain.
Aina voi kysyä tarjousta opastettuun pilkkiretkeen Kilpisjärvellä.