Harjuksen kalastus Lapissa
Könkämäenon harjukset
Könkämäeno virtaa Suomen ja Ruotsin rajalla ja on kuuluisa suurharjuksistaan. Lisäksi joesta löytyy paikoittain isoja ahvenia ja siikoja. Könkämäenolta on hyvin mahdollista tavoittaa yli kiloisia harjuksia. Könkämäeno on suuri joki, joten veden ollessa korkealla, on joki vaikea kalastettava rannalta. Yleensä hyvää kalastusaikaa on heinäkuun alusta aina syyskuun puoleen väliin asti.
Könkämäenolla kannattaa käyttää kumivenettä hyödyksi, niin saavuttaa helpommin myös suvannossa ruokailevia kaloja. Tyynellä kelillä suvannoissa näkee usein pinnasta ruokailevia siikoja ja harjuksia. Kumiveneellä on helppo myös päästä Ruotsin puolen rannoilta kalastamaan, ja yleensä siellä on pienempi kalastuspaine. Pintaperhokalastus toimii Könkämäenolla miltei aina, mutta paikallistuntemusta tarvitaan, mikäli haluaa löytää suurempia yli puolen metrin harjuksia. Harjuksen pintaperhoista voidaan toimivina mainita ainakin tumma Nalle Puh, Caddis, Klinkhåmer ja Europa 12.
Könkämäenolle kannattaa harkita useamman päivän retkeä, jossa välillä laskemme koskia ja pysähdymme kalastamaan ja yöpymään parhaille paikoille. Yöpymiset järjestetään teltoissa joen rannalla, joten kalalla on helppo käydä mihin aikaan tahansa päivästä. Monipäiväisille safareille voidaan varata kaikki leiritarvikkeet ja ruoatkin oppaan toimesta. Kysy tarjousta monipäiväiselle koskiseikkailulle.
Norjan ja Ruotsin harjusjoet
Hyviä harjusjokia on paljon myös Norjan ja Ruotsin puolella. Jopa pitkät päiväretket ovat näihin mahdollisia, mutta kannattaa harkita useamman päivän retkeä, jolloin matkat eivät vie kohtuutonta aikaa. Harjuksen ohella joista löytyy monesti taimenta tai siikaa. Norjassa Kautokeinon alueella voimme yöpyä joko leirintäalueen mökeissä tai teltoissa.
Ruotsin ja Norjan reissujen hinnat ovat suurin piirtein samoja kuin Suomessa. Esim. Ruotsissa on hyviä jokia, kuten Kaitum, johon voimme tehdä useamman päivän helikopterireissunkin. Kaitumilla on suurharjusten ohella myös hyvä taimenkanta. Myös Kaitumilla varsinkin harjuksen kalastuksessa pintaperhot, kuten Nalle Puh, Klinkhåmer ja Caddis toimivat hyvin. Helikopterireissuilla kaikki ruokailut sekä leiri- ja kalastusvarusteet voidaan järjestää oppaan toimesta pienestä lisämaksusta.
Harjuksen järvikalastus
Harjusta voimme kalastaa myös helposti saavutettavalla järvellä esim. Ruotsin Lapissa. Pitkospuut kiertävät monin paikoin ja jopa heittolaituri löytyy. Siitä huolimatta harjuksen keskikoko on huomattavan suuri. Myös mahdollisuus taimeneen tai jopa rautuun on samalla päiväreissulla. Paikalla voimme myös yöpyä ja tehdä useamman päivän retken. Lähtö retkelle voi olla esim. Hetasta tai Muoniosta.
Mikäli harjuksen järvikalastukseen haluaa panostaa enemmän, niin voimme tehdä useamman päivän helikopterireissun Käsivarren erämaa-alueelle. Sieltä löytyy useita hyviä harjusjärviä ja kävellen voimme tehdä päiväretkiä myös joelle. Helikopterilla harjusjärville mentäessä myös kävelymatkaa perillä tulee, joten tällainen retki vaatii hyvän peruskunnon. Kaukana asutuksesta on kuitenkin todelliset mahdollisuudet ennätysharjuksiin, 50 cm harjuksen ollessa normaali saaliskala.
Harjuksen kalastusretkien hinnat
Harjusretket lähtevät useimmiten Palojoensuusta tai Kilpisjärveltä. Norjaan voimme lähteä myös Hetasta käsin ja Ruotsin puolelle myös Muoniosta. Kalastusretkille et välttämättä tarvitse omia kalastusvälineitä lainkaan mukaan.
Puolipäiväretki, 4 tuntia, sisältää varusteet, opastuksen ja kyydin kalapaikalle.
Hinnat alkaen 350 euroa, rannalta kalastaen.
Kokopäiväretki, 8-10 tuntia, sisältää varusteet, opastuksen, kumiveneen, kahvit ja kyydin kalapaikalle. Lisämaksusta ruokailu, esim. poronkäristys jokirannassa valmistaen, 25 e/hlö.
Hinnat alkaen 700 euroa, 1-2 kalastajaa
Useamman päivän retki
Hinnat alkaen 700 euroa / päivä, sisältää kokopäiväretken listan lisäksi telttamajoituksen.